• "Ik pak de regie terug op mijn leven en doe mee!"

De vijf stappen van INC

INC maakt zelfbouw mogelijk voor mensen die (nog) geen toegang hebben tot de koopwoningenmarkt. Bijvoorbeeld starters die letterlijk moeten opstarten, of zzp-ers. Maar ook statushouders die met een eigen kluswoning een zetje in onze maatschappij krijgen. 

Bij INC huren onze deelnemers in eerste instantie hun kluswoning. Voor de verbouwing stelt INC een klusbudget beschikbaar en gaat de deelnemer van start. Op termijn kan de deelnemer de woning kopen. Het proces leggen we hieronder in stappen uit.

Let op: genoemde bedragen zijn indicatief en verschillen per project.

 • 1

  Inschrijving en selectie

  Heb je een project gevonden dat je aanspreekt? Schrijf je in via het inschrijfformulier. Kijk goed naar de voorwaarden waaronder je kunt aanmelden. Dat kunnen eisen zijn voor bijv. je maximale inkomen. Ook vragen we je naar je kennis, ervaring en een motivatie. Daarom zien we bij je aanmelding ook graag een motivatiebrief! 

 • 2

  Optie nemen

  Selectie vindt plaats op basis van de gestelde eisen en een persoonlijk kennismakingsgesprek. Als je geselecteerd wordt kan je een optie nemen op een van de kluswoningen uit het project. Een hele mijlpaal! De optie kost € 50,- en INC verstrekt alle informatie, zodat je kunt onderzoeken of het iets voor jou is. De basisregels van elke kluswoning worden vastgelegd in een kluspaspoort. Samen met een bouwcoach van INC schrijf je een plan van aanpak. Hoe denk jij straks de kluswoning te verbouwen tot jouw droomhuis? En hoe ga je het beschikbare budget precies gebruiken? Doe je alles zelf of krijg je hulp?

 • 3

  Klussen

  Besluit je verder te gaan, dan teken je een overeenkomst en betaal je een waarborgsom van € 2.950, -. Dan is de kluswoning voor jou! Als jouw zelfbouwwoning gereed is, krijg je de sleutel en kan je beginnen met klussen. Je krijgt van INC een afbouwbudget waarmee je materialen kunt kopen en soms specialisten kan inhuren. Je hebt maximaal 12 maanden om de klus af te maken. Gedurende het afbouw jaar ga je € 300,- per maand betalen (gebruiksvergoeding). (NB: Alle details staan in het zelfbouwpaspoort van jouw zelfbouwwoning).

 • 4

  Huren

  Na 1 jaar bouwen, huur je de woning van INC voor minimaal 2 jaar. Je betaalt een maandelijkse huur die in veel gevallen niet hoger is dan de sociale huurgrens. Wel zo fijn, want zo kan je huurtoeslag aanvragen. In het zelfbouwpaspoort vind je de maandelijkse huurprijs.

 • 5

  Kopen

  Na 2 jaar huren heb je 5 jaar lang het recht om je woning te kopen van INC. Je betaalt hiervoor een gunstige koopprijs die vooraf door INC is bepaald (deze kan je terugvinden in het kluspaspoort). Omdat je flink hebt verbouwd, is de marktwaarde van je woning waarschijnlijk hoger. Het verschil tussen de koopprijs en marktwaarde is jouw winst en meerwaarde! Bij de verkoop van de woning wordt ook de betaalde waarborgsom verrekend.

“Door zelf te klussen leer je de buurt én je buren
kennen en doe je ontzettend veel ervaring op.
Bijzonder om te zien!

Marnix Norder - Oprichter Steenvlinder INC

Interesse in deelname?

Is een huur-klus-koop woning voor jou de manier om te bouwen aan jouw toekomst? Lukt het door omstandigheden je niet om aan een koopwoning te komen, maar zie je dit met eigen inzet en gezonde groei wel gebeuren? Dan horen we graag je motivatie. Vul ons formulier in en hopelijk hebben we iets wat bij jou past. 

Contact

Steenvlinder INC
Oosteinde 237
2271 EG Voorburg

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Steenvlinder INC

“INC is een stichting en maatschappelijk initiatief van zelfbouwontwikkelaar Steenvlinder en maatschapelijk funding platform Anders Financieren, opereert als inclusieve ontwikkelaar onafhankelijk van de overheid, heeft geen winstoogmerk en wordt mogelijk gemaakt door privaat geld.”